Transparantie bij stemhulpen vaak niet goed genoeg
- Nieuws
- Transparantie bij stemhulpen vaak niet goed genoeg
Er zijn steeds meer stemhulpen te vinden waarbij niet te achterhalen is hoe betrouwbaar ze zijn. In aanloop naar de verkiezingen zijn er veel organisaties die een stemhulp uitbrengen. Het is problematisch als er geen duidelijke transparantie is bij deze sites, zegt Martin Rosema, universitair docent politicologie, in Argos.
Wie zit er achter de stemhulpen in Nederland?
Zeven à acht zetels bepaald door stemhulpen
Er zijn op dit moment drie soorten kieshulpen op de markt. Als eerste heb je een onafhankelijke organisatie die een stemhulp uitbrengt, vaak samen met een medium. Ook heb je belangenorganisaties die een stemhulp kunnen uitbrengen. En als laatste heb je nog stemhulpen waarbij niet te achterhalen is wie erachter zit. Hier deed Argos onderzoek naar.
Het is belangrijk om te weten wie een bepaalde stemhulp maakt, omdat deze sites invloed kunnen hebben op de uitslag van de verkiezingen. Zo’n 5% van de kiezers stemt op basis van de uitslag van een stemhulp, dat gaat om zeven á acht zetels in totaal. Ook zorgen de stemhulpen ervoor dat meer mensen gaan stemmen. Tussen de 3 en 4% van de mensen stemt vanwege het invullen van een kieshulp. Het is dus belangrijk om te zorgen dat deze stemhulpen van goede kwaliteit zijn.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Transparantie
Volgens Martin Rosema zijn er drie belangrijke punten waar je op kan letten bij het maken van een kieshulp, zodat je weet of het een betrouwbare plek is om je stem op te baseren. Als eerste moet duidelijk zijn wie de stemhulp heeft gemaakt. Ook moet te achterhalen zijn welke posities de partijen hebben ingenomen bij de vragen en/of stellingen die je te zien krijgt. "Dat is heel erg belangrijk voor het advies wat je uiteindelijk krijgt. Daar kunnen namelijk fouten in zitten", zegt Rosema.
Stemadvies.nu
Stemadvies.nu is een voorbeeld van een stemhulp waarbij er wat ontbreekt aan de transparantie. Het is een relatief nieuwe stemhulp, waarbij er op basis van stellingen wordt bepaald welke partij het beste bij jou past. Maar, er blijken een aantal bijzondere stellingen tussen te zitten. Zo gaat er onder andere een stelling over het World Economic Form, een organisatie die vooral bekend is van de complottheorie dat er plannen worden gemaakt om de wereld opnieuw in te richten. Daarnaast is niet duidelijk wie de stemhulp heeft gemaakt en of de standpunten van de politieke partijen wel kloppen. Rosema: “Als ik al die dingen bij elkaar optel, vind ik dit geen geschikte site om je te laten helpen bij het bepalen van je keuze voor de verkiezingen.”